Nak tanya, you minum kopi tak?
Minum kopi tak masa nak sahur?
Kalau minum kopi, Watie cadangkan
minumlah alternatif kopi yang lebih baik iaitu MINERAL COFFEE. Kenapa
lebih baik? Mari Watie kongsikan kenapa :)
Kajian menunjukkan bahawa jika seorang
wanita minum 2 hingga 3 cawan kopi sehari, mereka dapat mengurangkan
risiko kematian kerana penyakit jantung sehingga 24%. Ini menunjukkan
bahawa pentingnya kita memilih bahan minuman yang betul untuk diminum-
dan jika nak minum kopi, mesti nak pilih kopi yang terbaik untuk
kesihatan kita, kan? Namun demikian, memang susah nak cari kopi yang
elok untuk badan kita- kopi yang sedap di Star*ucks memang letak
macam-macam sweetener kan? Kalau buka puasa minum air tu pun memang
kenyang sebab kandungan fat pun tinggi juga. Kalau nak minum premix
coffee yang ada di luar sana pun tinggi dengan kandungan gula. Pernah
dengar kan 3 in 1 drinks kat luar sana yang bahaya untuk pesakit
diabetis? Mereka tak boleh minum banyak sangat coffee premix ni, kalau
tak bacaan gula melambung naik!
MINERAL COFFEE merupakan alternatif kepada pelbagai minuman kopi yang ada di luar sana. Ni Watie senaraikan bahan utama yang ada di dalam Mineral Coffee:
![]() |
Biji kopi Robusta |
Biji kopi yang digunakan untuk
pembuatan mineral coffee ini ialah biji kopi robusta. Berbau wangi dan
by nature air rebusannya terasa pahit. Biji kopi robusta ini diambil
daripada pengeluar robusta terbaik dunia, Vietnam.
![]() |
Garam Buluh * source daripada blog Leader Lya, Razali Zain |
Garam buluh yang digunakan merupakan
garam yang berkualiti tinggi yang diimport oleh syarikat KAEAM Trading
di Korea- satu-satunya syarikat yang diiktiraf kerajaan Korea untuk
mengeluarkan garam buluh bermutu tinggi.
Elemen Magnesium di dalam garam sangat penting untuk penyerapan kalsium dan menjaga kesihatan jantung. Apabila kalsium diserap dengan baik dan tekanan darah dapat distabilkan, badan kita dapat berada di dalam keadaan tenang.
Paling menarik bagi mineral coffee ini ialah unsur CHLOROGENIC ACID
yang tinggi di dalamnya. Ia adalah sejenis protein yang dapat
menghalang penyerapan gula dalam darah. Chlorogenic acid ini yang MEMBANTU MENGAWAL BERAT BADAN.
Inilah keunikan mineral coffee dibandingkan dengan kopi sachet atau 3
in 1 yang di dalam pasaran di mana Mineral Coffee bersifat ANTI-OBESITI.
Kelebihan Mineral Coffee yang lain:
Kaya dengan anti-pengoksidaan
Kaya dengan bahan mineral dan elemen surih
seperti magnesium, besi, kalsium dan kalium
Hilangkan keletihan fizikal dan mental
Melegakan tekanan
Mineral coffee sesuai untuk:
Pesakit darah tinggi- membantu
mengawal tekanan darah supaya lebih stabil. Ini dikongsikan oleh seorang
pesakit darah tinggi yang menyemak tekanan darah beliau sebelum dan
seminggu selepas minum mineral coffee. Mineral coffee bertindak sebagai
agen penenang bagi kita.
Pesakit imsomnia- kebiasaannya
pesakit imsomnia ini antara lain masalahnya ialah kerana kalsium tidak
diserap dengan baik oleh badannya, maka badan mereka masih cergas dan
tidak tenang untuk proses tidur. Kandungan Magnesium di dalam Mineral
Coffee tadi membantu penyerapan kalsium berjalan dengan lebih baik,
seterusnya badan akan beransur tenang dan dapat tidur dengan baik.
Pesakit migrain- pada sesiapa
yang biasa menghadapi migrain ketika berpuasa, boleh minum mineral
coffee ketika sahur. Elemen Garam Buluh tadi akan membantu melancarkan
perjalanan darah dan mengelakkan migrain dan sakit kepala lain.
Pesakit kencing manis- Garam
Buluh tadi membantu dalam menyeimbangkan gula dalam darah dengan adanya
chlorogenic acid tadi. Pesakit juga harus mengambilkira segi nasihat doktor.
Pesakit yang mempunyai HB rendah- Contohnya
ibu mengandung yang mempunyai HB yang rendah boleh cuba minum mineral
coffee. Magnesium di dalam mineral coffee juga boleh meningkatkan jumlah
darah ke paras yang sihat.
No comments:
Post a Comment